19 april 2012

UnderbaraClaras morotsbröd


 5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
2-3  stora finrivna morötter
1 tsk salt
2 rejäla matskedar honung
8-10  dl vetemjöl.
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
Samt gärna några matskedar skalade sesamfrön och hela linfrön

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tilll 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt. Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.
Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Lår jäsa i  ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader.  Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa. Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar. 

Receptet kommer från UnderbaraClara.

3 kommentarer:

Jonna sa...

Dina bilder dock? Så fina! Kanske får vi smaka i helgen? :)

Hörde nyss fr kollega: Äter ert recept (fiskgratäng) fr bloggen och ska göra ett ytterligare i helgen!

Kul !

Elina sa...

Bilder är mina :) Det får ni nog alldeles säkert!

MMS sa...

Så gott bröd!!