27 april 2012

Ultralöparens tekakor


50 gram jäst
100 gram margarin
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk socker
2 dl vetekli eller havrekli
1,2 liter vetemjöl










1. Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölken. Låt vätskan bli fingervarm.
2. Smula ner jästen i en degbunke. Lös upp den med lite av degspadet.
3. Häll i resten av vätskan, salt, socker, havrekli och vetemjöl. Arbeta degen väl.
4. Låt den jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.Arbeta ihop degen i bunken.
5. Ta upp och kavla ut degen på bordet till en ca 1 cm tjock kaka. Markera med ett runt mått eller en tekopp 10 cm i diameter och skär ut kakor.
6. Lägg dem på smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Nagga och låt dem jäsa ca 30 minuter.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen i 250 grader ca 8 minuter.
8. Låt dem svalna på galler under bakduk.
 
Tack Laila för receptet!

Inga kommentarer: