13 februari 2011

Lerdals limeräkor

Visst förknippar man ofta en maträtt med den person som lagade rätten och den plats där man åt den första gången? Den här fräscha grytan var det en vän till mig i Lerdal, Rättvik som bjöd mig på första gången.

1 kg räkor (oskalade) alternativt 1-2 burkar kräftstjärtar
1 lime
2 vitlöksklyftor
1 squash, ca 300 gr
1 dl mjölk
2 dl creme fraiche
1 fiskbuljongtärning
Lite cayennepeppar
*
Skala räkorna. Skala och hacka/pressa vitlök. Skär squashen i tärningar. Fräs vitlök och squash i en panna (t.ex. en wokpanna). Rör i mjölk, creme fraiche, buljongtärning och cayennepeppar. Låt allt koka ihop.
*
Tvätta limen och riv skalet av hela. Ha sedan det rivna skalet i såsen, tillsammans med saften från halva limefrukten! Lägg i räkorna i såsen och låt det bli varmt. Servera med nykokt bandpasta.

Inga kommentarer: