22 februari 2011

Gravlaxpaj med romsås

Pajskal:

3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning:
1 gul lök
1 msk smör
200 g gravad lax
1 dl hackad dill
3 dl riven ost
2 ägg
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Romsås:

3/4 dl majonnäs

3 dl gräddfil

hackad gräslök (fryst eller färsk)

70-100 g ishavsrom (eller annan rom)

1 krm salt

Blanda degen och tryck ut i pajform. Nagga och låt vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka löken. Fräs den i smöret i stekpanna i 5 minuter. Skär laxen i små bitar och blanda med lök, ost och dill. Förgrädda pajskalet ca 15 minuter. Blanda ihop grädde, ägg, salt och pappar. Lägg laxfyllningen i skalet och häll över äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Blanda ihop ingredienserna till romsåsen. Serrvera pajen något avsvalnad med såsen och en sallad.

2 kommentarer:

mor sa...

Den var VÄLDIGT god, romsåsen var verkligen pricken över i;et! Tack än en gång!

JBH sa...

välkommen tillbaka Malin! fint recept!