4 januari 2013

Rustik bondäppelpaj

En kanongod äppelpaj som jag bjöd brorsan med familj på idag.
Du behöver
2 tsk kardemummakärnor
3 dl vetemjöl
150 g kallt smör
1 ägg
 Fyllning: 3–4 äpplen
2 tsk mald kanel
2–3 msk strösocker
150 g mandelmassa
1 uppvispat ägg
1 msk pärlsocker
2 msk flagad mandel

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Stöt kardemumman i en mortel. mixa mjöl och kardemumma med smöret i tärningar. tillsätt ägget och mixa till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen i 30 minuter.
3. Kärna ur och klyfta äpplena. Vänd runt klyftorna med kanel och socker.
4. Kavla ut degen till en rundel, 40 cm i diameter, på mjölat bakbord. flytta över till en plåt med bakplåtspapper. grovriv mandelmassan och lägg i mitten. Spara ca 7 cm på kanterna. Lägg äpplena på mandelmassan och vik in kanterna över äpplena. pensla kanten med ägg och strö över pärlsocker och mandel. grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Servera med glass, grädde eller vaniljsås

 Receptet hämtat från Hemköps tidning Salt & Peppar

Inga kommentarer: