22 januari 2013

Lax med saffransrisotto

Det hör inte till vanligheterna att jag gör risotto men efter den här krämiga och smakliga otton ska det bli ändring på det.

4 portioner

250 g körsbärstomater
1 liter vatten + 4 msk kycklingfond
2 schalottenlökar 3 dl risottoris, t ex arborio
0,25 g (1/2 paket) saffran
2 dl torrt vitt vin
50 g finriven parmesanost
4 bitar (600 g) laxfilé
1 kruka basilika
rapsolja
salt och peppar



1. Sätt ugnen på 150 .
2. Halvera tomaterna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. rosta mitt i ugnen 30 minuter.
3. Koka upp vatten och fond. finhacka lökarna och fräs i olja i en stor kastrull. tillsätt riset och fräs någon minut. tillsätt saffran och hälften av vinet som får koka in under omrörning.
4. tillsätt varm fond och vin i omgångar tills riset är genom kokt men fortfarande har lite tuggmotstånd. rör om hela tiden. risotton ska bli krämig och lös, tillsätt mer vätska om den känns för torr. dra kastrullen från värmen och rör ner parmesanen. Smaka av med salt och peppar.
5. Salta, peppra och stek laxen ca 5 minuter på varje sida. Servera med risotto, tomater och basilika.

Receptet tog jag ur Hemköps kundtidning Salt & Peppar.  Tack för det!

Inga kommentarer: