18 oktober 2010

Saftig choklad- och hasselnötstårta

300 g hasselnötter
300 g mörk choklad 70%
1 msk kakao
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
6 ekologiska ägg
Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i matberedare
Hacka 200g av chokladen grovt och kör sedan i mixern tillsammans med nötterna.
Tillsätt kakaon, smör och strösocker och mixa krämigt.
Separera äggen och tillsätt gulan i smörsmeten och mixa.
Vispa upp vitorna till ett hårt skum i en torr och ren bunke.
Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.
Fyll smeten i en smord teflonform med löstagbar kant.
Bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan.
Baka tårtan i mitten av ugnen ca 30-35 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig men tänk på att chokladbitarna kommer kladda av sig trots att kakan är färdig.

Låt svalna och dela sedan tårtan och fyll den med nutella och skivad banan.
Toppa med lättvispad grädde och bär!
-
Tack till Madde H för ett smaskigt recept och fina bilder. Receptet kommer ursprungligen från Leilas bok A piece of cake.

2 kommentarer:

Ina sa...

Tack Madde!

Jonna sa...

Ja det låter ju galet gott! Ser väldigt fint ut också! Jag åt en annan härlig efterrätt idag, vaniljglass med hallonspegel! Det var lätt, bara att mixa halvtinade hallon med lite vatten och ngn matsked socker. Mmmm!