25 juli 2010

Busenkla långpannebrödet

Ett av mina favoritbröd, enkelt och gott och perfekt att frysa ned!

24 bitar
1 pkt jäst
2 dryga tsk salt
8 dl fingervarmt vatten
2 msk olja
1 dl linfrön
4 dl havregryn, gärna fiberberikade
6 dl vetemjöl special av fullkorn
6 dl vetemjöl

Lös jästen i saltet. Tillsätt vatten och olja. Rör sedan i linfrön, havregryn och båda mjölsorterna. Det blir en lös deg. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i degen. Strö över mjöl och platta ut degen med mjölade händer. Skåra med mjölad degskrapa 24 bitar. Jäs under bakduk ca 40 min.

Om man vill kan man pensla med fil och strö över olika sorters fröer. Grädda sedan mitt i ugnen vid 225 grader, ca 16-18 minuter. Låt svalna något innan brödet läggs över på galler. Skär/bryt i bitar. Frys in det som inte går åt.
Jag har provat pensla med fil, tyckte bara det blev kladdigt. Jag gräddade det också lite längre än vad som står i receptet.

Inga kommentarer: