3 januari 2012

Budapestrulle

Budapestbakelse är väl inte så särskilt juligt egentligen, det skulle vara mandarinerna då, men det är hursomhelst så gott så man kan äta det närsomhelst. Det är inte heller så svårt som man kan tro.
10 bitar
5 äggvitor
3 dl socker
150 g finhackade nötkärnor
1 dl vetemjöl
1–2 msk kakao
1 påse (50 g) mandelspån
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 burk (300 g) mandarinklyftor
Garnering:
florsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt hela tiden att vispa. Blanda nötter, mjöl och kakaopulver och vänd försiktigt ner blandningen i äggviteskummet.
Bred ut smeten i en långpanna, 30 x 40 centimeter, täckt med lätt smort bakplåtspapper.
Strö över mandelspånen. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter.
Stjälp upp kakan på sockrat papper och låt den svalna under långpannan.
Dra loss papperet ovanpå.
Vispa grädden till fyllningen. Låt mandarinklyftorna rinna av väl och vänd ner dem i grädden.
Bred på fyllningen. Rulla försiktigt ihop tårtan så att den inte spricker mer än nödvändigt. Man måste rulla ganska löst. Sikta eventuellt över florsocker.

Receptet komemr från ICA-förlagets Sju sorters kakor

1 kommentar:

Jonna sa...

Åh! Min favvo!!!