13 november 2011

Räksoppa

Grunden är från Leif Mannerströms recept som finns på recept.nu men vi höftade lite :)
 

Det här behövs för 6 personer:

900 gram färska, skalade räkor (spara skalen)
1.5 st gul lök, hackad fint
1.5 tsk tomatpuré
1 gul lök
1 stor morot
1.5 bit färsk fänkål
9 dl fiskfond/vatten + hummerfond
1.5 dl torrt vitt vin
4.5 dl vispgrädde
1.5 bunt dill, finskuren
salt
cayennepeppar
rosépeppar
3 msk matolja eller olivolja
Konjak efter tycke och smak

 

Gör så här

Skala räkorna (tar sin lilla tid) och spar skalen! Grovhacka morot, lök och fänkål. Fräs alltsammans i en kastrull, modell större. Tillsätt nu vatten och hummerfond alternativt fiskfonden och det vita vinet. Låt detta sjuda 10-15 minuter.Nu är det dags att sila bort grönsaker och räkskal. Häll i grädden och låt koka i 10 minuter. Smaka av med kryddor och ge eventuellt soppan en liten touch av konjak.

 

Servera gärna med någon brödbit, vi valde ekologiska knäckebrödsticks med havssalt och rosmarin.
Dekorera soppan med en klick vispad grädde och en dillkvist!

Avnjut tillsammans med goda vänner! Då blir även hjärtat varmt!
Tack till Emelie S och Emelie E!

Inga kommentarer: