25 g jäst
3 dl ljummet vatten1 tsk salt
1 msk sirap eller olivolja
4 dl rågsikt
2 dl vetemjöl
ev. ägg till pensling och oskalat sesamfrö till garnering (jag använde linfrö och solroskärnor den här gången, men kommer absolut byta till sesamfrön. Linfröna åker bara av).
Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite vatten och rör ut jästen i det. Häll i resten av vattnet. Rör ner salt och sirap eller olivolja (ta det du har hemma). Arbeta därefter ner mjölet tills degen blivit jämn och släpper från degbunkskanten. Låt jäsa i 30 minuter med bakduk över. Ta upp degen på köksbänk med lite mjöl på och knåda den. Använd eventuellt lite mer vetemjöl om degen känns väldigt kladdig. Klä en brödform med bakplåtspapper och lägg ner degen i den (har du ingen brödform går det bra att forma degen till en limpa och lägga den på en plåt med bakplåtspapper). Låt jäsa i 30 minuter till under bakduk, pensla eventuellt med lite uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter i 225 grader.
Receptet kommer från Söta Saker och enligt henne är detta recept bra att utgå ifrån om man vill börja experimentera med mjölsorter etc.
2 kommentarer:
Underbart ! Bra recept! Jag antar att det bara är att dubblera om man råkar äga två brödformar? ;)
Det kan man anta!
Skicka en kommentar