Ingredienser till 4 portioner:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör
2 dl avorioris
ca 5-7 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
ca 2 dl torrt, vitt vin
200 g svamp, t ex trattkantareller eller champinjoner
2 dl riven permesan
ca 2 dl torrt, vitt vin
200 g svamp, t ex trattkantareller eller champinjoner
2 dl riven permesan
1 krm svartpeppar
ev salthackad färsk basilika
ev salthackad färsk basilika
Använd två kastruller, en för buljongen och den andra för lök, ris och svamp.
Koka upp vatten, buljong och vin i den första kastrullen.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i den andra kastrullen (som med fördel kan vara tjockbottnad). Rör ner riset och häll på ca hälften av buljongen. Låt risotton koka på svag värme under lock ca 20-30 min, rör med jämna mellanrum i riset och späd hela tiden med mer buljong tills allting har kokat in.
Stek svampen i smör i en stekpanna tills all vätska har kokat in. Rör ner svamp, permesan, basilika, svartpeppar och ev salt i riset. Servera risotton som den är eller med knaperstekt bacon.
Koka upp vatten, buljong och vin i den första kastrullen.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i den andra kastrullen (som med fördel kan vara tjockbottnad). Rör ner riset och häll på ca hälften av buljongen. Låt risotton koka på svag värme under lock ca 20-30 min, rör med jämna mellanrum i riset och späd hela tiden med mer buljong tills allting har kokat in.
Stek svampen i smör i en stekpanna tills all vätska har kokat in. Rör ner svamp, permesan, basilika, svartpeppar och ev salt i riset. Servera risotton som den är eller med knaperstekt bacon.
Ett stort tack till Sara H!
1 kommentar:
Haha, sjuk grej 1: Jag åt detta i Egypten. Fast denna ser godare ut... den jag åt där var rätt trist faktiskt.
Skicka en kommentar